Zo svojho jedálneho lístka vynechajte:
- údené mäso (aj polievky z údeného mäsa),
- kyslé potraviny (ocot, citróny, pomaranče, grepy, mušt, víno, aj džúsy z citrusového ovocia)- zvyšujú pH,
- pikantné jedlá – obsahujú látky, ktoré dokážu ekzém aktivovať nealergickým spôsobom,
- surové jablká (vhodný je kompót, prípadne jablká upravené pečením, dusením, varením),
- čokoládu, kakao,
- med,
- orechy,
- zrnkovú kávu,
- ryby – konzervy, údené ryby,
- strukoviny – fazuľu, hrach, šošovicu,
- alkohol,
- vyprážané jedlá,
- údené syry,
- horčicu, maggi, vegetu, bujóny, sójovú omáčku, ocot, rôzne dochucovadlá a farbivá,
- konzervované potraviny,
- u malých detí – načastejšie alergény – kravské mlieko, orechy, sóju, vaječný bielok, ryby.
Môžete:
- mlieko a mliečne produkty – podľa tolerancie,
- tvrdé neúdené syry,
- kefír, biely jogurt, tvaroh, kyslú smotanu, kyslomliečne výrobky – sú veľmi vhodné,
- ľahkú zeleninu – listovú a koreňovú,
- čerstvé ryby – zdroj omega mastných kyselín,
- nízkotučné mäso – dusené, varené – teľacie, kuracie, hovädzie, králičie, divina,
- ryžu,
- namiesto zrnkovej kávy – špaldovú, čakankovú, žitnú kávu – sú omnoho zdravšie,
- čerstvý jablkový kompót.
Určité potraviny môžu zhoršovať atopický ekzém aj napriek tomu, že si na ne telo nevytvorí žiadnu alergiu. Ide o potraviny, ktoré sú schopné rôznym spôsobom zvyšovať hladinu histamínu v tele. Histamín je zlúčenina zodpovedná mimo iného za svrbenie a zápaly pokožky. Atopický ekzém sa v mnohých prípadoch ukľudní. To ale ešte neznamená, že je s alergiou koniec. Precitlivelosť na potraviny môže pretrvať do konca života, len sa prejavuje v inej podobe – skôr tráviacimi problémami. Nabudúce: Bylinkové očistné čaje – pri suchých ekzémoch.